De spontane, ontspannen loopjes…

Gisteren las ik op het digitaal platform van ‘Runner’s world’ een koptekst met als titel:   ‘Waarom ontspannen hardlopen een intensieve training makkelijker kan maken’.
Ik zag de titel en dacht gelijk: ‘ha, lekker rustig ontspannen in een trager tempo lopen’. Het artikel had ik toen nog niet gelezen. Ik bedacht dat ik precies wel een goede keuze gemaakt had met mijn zone 1-loopjes en zie…er verschijnt zelfs een artikel over ter motivatie om verder te doen (lekker even mijn ego opvijselen).

Toen ik echter het artikel las, merkte ik dat ik er compleet naast zat met mijn interpretatie (bye bye ego). Men bedoelde helemaal niet dat je langzaam moest gaan lopen/trainen. Die definitie gaf ik er natuurlijk aan, daar ik dat associeer met ontspannen lopen. Alhoewel ik de zone 1 duurlopen, vooral diegene die ook nog eens beginnen met de woordjes ‘long slow’ en eindigen met ‘distance‘, helemaal niet zo makkelijk vind na een aantal km’s in die zone vertoefd te hebben.
In het artikel gaf men dan ook aan dat men meer de bedoeling had om regelmatig een ‘RUN EASY’ in te lassen, ipv een ‘EASY RUN‘.
Run Easy oftewel in het Nederlands ‘Loop Ontspannen‘. Het is een gewone hardloopsessie. Geen tempo-training, geen duurloop, geen interval. Snelheid, zone/tempo en afstand laten we geheel achterwege. Gewoon lopen op gevoel…lopen als ontspanning!! Makkelijk in te calculeren als hersteltraining.

Met die gedachte begon ik maandag aan mijn herstelloopje. In principe zou het gaan over een 5 km traag duurloopje, maar al snel improviseerde ik tijdens het loopje en bracht er wat variatie in. Het ging als volgt: ‘‘5’ zone 1 met telkens 1′ wandelen ertussen”. Het liep zalig, ik herhaalde dit een aantal keren en besloot dan de laatste 2 blokken een tempo naar vrije keuze te lopen tijdens de 5 minuten. De 5 km was al even overschreden, maar de hele 9 km bleef het aangenaam lopen. Dit kon terecht een ontspannen, spontaan herstel-loopje, oftewel ‘RUN EASY‘, genoemd worden, vond ik. Thuisgekomen was ik onmiddellijk gemotiveerd om mijn intervaltraining van woensdag ook om te zetten in zulk relaxed loopje. Dus stelde ik een workout in via GarminConnect, bracht deze over op mijn Forerunner en vertrok woensdag voor de tweede “Run Easy” van de week. 

IMG_2072

Dat deze run helemaal anders verliep dan verwacht, hoef ik eigenlijk niet te expliceren, toch!?  Na twee blokken voelden de benen zwaar, maar ik wilde de workout toch afwerken. Heb ik ook gedaan, maar het effect van ‘Run Easy‘ lag uiteraard bedolven onder het ‘werk je intervaltraining netjes af’. 

Er dient natuurlijk ook getraind te worden. Met alleen de makkelijke loopjes zullen we de doelstellingen niet helemaal halen.
Dus, zoals men reeds in het artikel aanhaalde, ‘de easy runs, euhmm…RUN EASY, Nickey… zijn uitermate geschikt voor herstel of als je eens je dagje niet hebt en toch besluit om te gaan lopen’.