Oververhitting hond (2)

“BAH…ging ik een paar weken geleden op mijn strepen staan, omwille van niet-deelname aan de clubwedstrijd (hoge zomer-T°), maak ik deze week een cruciale fout tijdens de training.
Vrijdagavond…19.30u…training canicross op de Teut in Zonhoven…. (cfr. Oververhitting Hond (1))”

 

Hoe oververhitting (hyperthermie) herkennen (kort)*:

*  Hijgen, 
Hijgen is hun manier om de overtollige warmte te verdrijven. Doch opletten met hijgen tijdens hyperthermie…door de extra inzet van de ademhalingsspieren, die nu ook warmte produceren, gaan ze meer verhitten, dan ze kunnen afkoelen. Uit deze vicieuze cirkel kunnen ze zelf niet meer ontsnappen….dus ‘ingrijpen’ is de boodschap.
*  Kwijlen,
*  Zwalpen/sloom worden,
*  Willen gaan liggen, stoppen met activiteit
Bij Flynn zag je het aan het verminderen van het tempo, wou zelf nog niet stoppen. Flynn zal zeker niet onmiddellijk uit zichzelf stoppen met rennen, helaas doet hij dit pas als hij over zijn grens zit. Dus het is altijd extra opletten om hem te behoeden hierover te gaan.
Uiteraard was het nog beter geweest…de T° in’t oog houden en NIET gaan lopen. Voor mij al eerder een statement, maar dit keer totaal erover gezien, omwille van het latere uur en de koelere dagen ervoor.
*  Spierverslapping,
De laatste 100m zag je dat Flynn het moeilijker kreeg om op zijn achterpoten te steunen. Hem dragen tot aan de schaduw was best pittig, gezien hij 35 kg weegt.
*  Braken,
Dit kwam pas later, toen hij water en een recovery-koek gekregen had. Koud water kan krampen geven, maar de bak stond in huis en was op kamertemperatuur. Had hij teveel water gedronken? Ik dacht van niet, daar ik hem enkel onder controle had laten drinken. Alleszins zal zijn maag door de hyperthermie overhoop gelegen hebben >> goed dat hij het anti-emeticum kreeg.
*  Donkerrode of zelfs cyanotische (blauw-paarse) verkleuring van de slijmvliezen,
*  Apathie,
Sommige honden reageren niet meer of te weinig op aanspreken.
*  Bewustzijnsverlies. 

Wat doen bij hyperthermie*?

*  Stoppen met de activiteit,
In de eerste plaats, zet ik hier ‘stop activiteit’, aangezien dit in dit geval als eerste aan bod moest komen. Flynn zelf zou nog steeds verder lopen, hij wil absoluut bij de groep blijven. Eigenlijk in de eerste plaats NIET starten met een activiteit. Helaas maakte ik hier een cruciale inschattingsfout wat de T° betrof die avond.
*  Schaduw,
Zo snel mogelijk. Bart liet Flynn telkens even rusten onder de weinige bomen op dat traject-stukje, maar Flynn gaf niet onmiddellijk aan om te blijven liggen, vandaar dat Bart besloot om rustig door te wandelen.
*  Rust,
Volgende keer Gsm meenemen, kunnen we tegemoet lopen/fietsen om sneller water te brengen om af te koelen. En kan Flynn onmiddellijk stoppen en rusten. Het rustig wandelen, afgewisseld met de stops onderweg lukte nog, maar de laatste 100m zijn dan toch teveel geworden.
*  Afkoelen in water >> vijver/plas/beek
Hadden geen plassen voorhanden. De vijver lag verderop, maar was geen optie meer. Het is toch opletten geblazen, als je wilt afkoelen in een vijver of beek. Afkoeling in vijver/beek is goed, maar niet als de hond reeds oververhit is >> kan shockeffect teweeg brengen door te snelle afkoeling met hartfalen en overlijden tot gevolg. Maylin mocht tussendoor, na 1,4 km in de vijver zwemmen, was niet oververhit en dan is dit een welkome afkoeling.
Een beek is meestal minder koud en diep >> indien voorhanden…een goed alternatief om je hond in te zetten.
*  Water,
Laat de hond water drinken, maar géén IJSKOUD water uiteraard. Zo kan de hond van binnenuit afkoelen. Ze verliezen trouwens ook veel vocht tijdens het hijgen. Flynn dronk een paar slokken, maar was te beroerd om te drinken.
*  Afkoelen met water, 
Hier toch wel enkele aandachtspunten. Gooi nooit een emmer water over je hond. Koel de liezen af met een natte handdoek en maak de pootkussentjes nat. Doe dit geleidelijk aan, zodat de hond niet ineens afkoelt.
Gooi ook geen koude, natte handdoek over de rug  >> !! Nieren
Je kunt eventueel ook wat alcoholgel onder de kussentjes aanbrengen ter afkoeling.
*  Controleer de T°
De normale T° van de hond ligt hoger dan die van de mens, nl. tussen 38° en 39°C. Had ik uiteraard niet voorhanden, bij thuiskomst was zijn T° = 37,8°C.
*  Contacteer je DA (dierenarts),

* Enkel toegepast op de training met Flynn. Er zijn uiteraard meerdere oorzaken die voor oververhitting kunnen zorgen, die andere symptomen en maatregelen inhouden.