Oververhitting Hond (1)

BAH…ging ik een paar weken geleden op mijn strepen staan, omwille van niet-deelname aan de clubwedstrijd (hoge zomer-T°), maak ik deze week een cruciale fout tijdens de training.
Vrijdagavond…19.30u…training canicross op de Teut in Zonhoven….Een hele week is het rond 17°-18° C geweest, ideaal om vrijdagavond met de honden naar de training te vertrekken. Beide honden mogen mee, ondanks dat ik zelf nog steeds aan de zijlijn sta….er is altijd wel iemand die een hondje te leen wil. Ginder aangekomen, geeft de voorzitter aan dat het vandaag een verkorte training is, aangezien de Teutse zandgrond nog vrij warm is voor de honden. Waar ik normaal heel secuur de T° op voorhand controleer, had ik vandaag niet het gevoel dat het effectief warmer is…ik heb zelfs mijn lange broek aan, omdat ik niet meeloop en het niet te warm heb. Ik ben totaal geen voorstander te lopen met onze flats, eenmaal boven de 20°-22°C.
20.00 u: de spieren van de lopers zijn opgewarmd, honden klaargemaakt… Zoals altijd een ‘Hetse van Jewelste’…geblaf, getrek, gejammer…kortom….Ze zijn er weer volledig klaar voor.
Groep B kiest voor een korte afstand (2,7km) met tussendoor een plons in de vijver… een welkome afkoeling voor de hondjes. Dominique neemt Maylin mee en komt met een brede glimlach terug. Maylin liep aangenaam en voortreffelijk. Zoals altijd vol enthousiasme de vijver in, niet omkijkend naar andere honden….lekker even verfrissend zwemmen, om daarna volledig afgekoeld de laatste km mee te rennen met de groep. vijver de teut
Bart vertrekt met Flynn in de snellere groep…Waar Maylin gaat doseren bij warmte, gooit Flynn zich met volle overgave in de strijd…Oppassen dus!! Flynn geeft namelijk te laat aan als het niet meer gaat. Na 2 km merkt Bart dat Flynn het tempo laat zakken…NIET GOED!!
Stoppen is de boodschap en rustig verder wandelen tot aan de auto. 1,5 km….lijkt kort, he….maar op zulke momenten (en geen water voorhanden)…LANG!! Hem dragen….nou….35 kg hond is niet echt een optie om het hele stuk in je armen te hebben.
De laatste 100 m begint hij echt te zwalpen en heeft hij moeite om op zijn achterpoten te staan….HOOGTIJD voor schaduw en afkoeling!! We maken direct een grote handdoek nat en leggen die in zijn lies. Ik zit al snel door mijn kleine waterbusjes heen, maar de clubleden springen, zoals altijd, ONMIDDELLIJK bij!! Pootjes en buik worden afgekoeld met – niet te – koud water…doch niet teveel, want dat kan negatief werken. In de schaduw ligt hij hijgend met open bek in het koele gras. Drinken kan hij nog niet…de tijd duurt lang op zulke momenten, maar na enige minuten heft hij zijn hoofd alweer omhoog. Een beetje gel met elektrolyten en snelle suikers wordt in zijn mond gesmeerd, alsook het indruppelen van water. Waar ik normaal de ‘recovery-shake’ bijheb, had ik nu – omwille van het latere thuiskomen na het werk – enkel water meegenomen. Stilaan wil hij ook wat drinken…opstaan lukt nog niet!! Het duurt nog een half uur eer hij aanstalten maakt om terug recht te komen. Hij zwalpt nog steeds door de achterbenen, maar de drang voor een plasje is groter…GELUKKIG!!
Thuis aangekomen, springt hij uit de auto en draaft – nog steeds wat stijf – naar het gras….HOOPVOL!!

 

Helaas, na een halfuur, begint hij over te geven, zijn T° is goed….37,8°C, maar ik besluit toch de DA te bellen, ook als is het 22.30u….Zo wil ik niet de nacht in…We mogen nog langs… Ginder is hij zijn enthousiaste zelf weer, doch voor een flatcoat mag je deze parameter met een klein korreltje zout nemen. Na onderzoek – wat verder gelukkig niets uitwijst – krijgt hij iets tegen de buikkrampen en het braken.
Ondertussen is hij al beter, maar nog niet volledig op zijn Qui-Vive…hij rommelt wat in zijn eetbak, doch heeft geen trek…loopt rond, komt knuffels vragen, maar onze hyperkinetische flat is beduidend RUSTiGER dan anders.

Mijn grootste leerschool….
Er wordt NIET meer gediscussieerd over het wel of niet lopen bij T° hoger dan 22°C…ook niet  ’s avonds, veel wind, water in de buurt, schaduw in het bos, korte afstand and What Ever…. Er wordt gewoonweg niet meer met de honden gelopen dan!! 

Een gedachte over “Oververhitting Hond (1)

  1. Pingback: Oververhitting hond (2) – Running Echoes in a Diary

Reacties zijn gesloten.