Let’s talk about…blessureleed (2): Piriformis Syndroom

We hebben het weer vlaggen…het Piriformis Syndroom doet zijn opmars. Het is niet de eerste keer dat ik die vervelende last van dat PS ondervinden mag. Jaren geleden heeft dit Syndroom me al eens een keertje uitgeschakeld voor een paar maanden. Ik wist toen niet goed waar het vandaan kwam. Er volgde een periode van kiné, vele oefeningen, rollen, enzomeer… Maanden later ontdekte ik dat het aan mijn steunzolen lag. De corrigerende zolen zorgden ervoor dat er teveel rek op dat peervormige spiertje ontstond, zodat ik hier stevig last van had. Hardlopen kon ik op dat moment wel even vergeten. Steunzolen eruit en een paar weken later liep ik terug pijnvrij. Super tevreden natuurlijk dat we de oorzaak gevonden hadden.
Helaas komt het probleem zo nu en dan weer eens naar de oppervlakte…vooral in de winterperiode als de T° onder de 0°C duikt. Ik wijt dit dan aan onvoldoende opwarming en meestal na massage, oefeningen, taping en Voltaren-gel verdwijnen de symptomen als sneeuw voor de zon. ’s Zomers kan ik dan weer km’s opbouwen, moet wel wat opletten tijdens heuveltrainingen, maar het valt eigenlijk allemaal best wel mee. Ook deze winter mochten we weer van een aantal momenten genieten dat de ischias van zich liet horen. Gelukkig nooit lang genoeg om de hardloopschoenen op te bergen. Sinds een paar weken echter treedt die zeurende pijn steeds meer en meer op de voorgrond. Lopen gaat wel, maar heb na een 5-tal km al last. Een lange afstand zie ik momenteel niet zitten. De steunzolen zijn er niet meer, mijn schoenen zijn neutrale schoenen, dus…wat dan wel? Vermoedelijk gebeurt toen ik een tijdje geleden over een dikke steen struikelde en mij willens nillens probeerde te houden, zodat ik niet met mijn knieën op de harde asfalt terecht kwam. Doordat ik zover naar voren viel, schoot er een ferme steek doorheen mijn onderrug en been. Dat was een overrekking van de P-spier geweest. Zodoende start ik terug met brufen, oefeningen, taping en massage…Dit keer blijkt er niets echt te helpen!!

Sinds een paar dagen is de pijn niet meer te harden en veroorzaakt zelfs niet-lopend hinder. Tijd voor een rustperiode dus. Ik twijfel er ook aan om naar de fysio te gaan, want het lijkt dit keer wel hardnekkiger dan de andere keren. Ik baal ervan dat ik nu in de derde schema-week alweer mijn trainingen moet stilleggen…Pff, neen, echt niet leuk!!

fullsizeoutput_5fe
Wat is nu dat Piriformis Syndroom (PS)?

De musculus piriformis is een peervormig spiertje in de bilstreek. Dit spiertje vertrekt van binnenin het bekken (sacrum)  tot aan de achterkant van het heupgewricht (femurkop). Zij maakt deel uit van de spieren van de heup die het been naar buiten doen draaien en zorgt voor een stabilisatie van de heup tijdens beweging. Door een overbelasting, verkorting of teveel spanning op de Piriformis, gaat de nervus ischiadicus (heupzenuw) geïrriteerd worden. Deze zenuw loopt vlak langs, of zelfs door die piriformis spier.

De symptomen die men ondervindt zijn;
–  een diepe bilspierpijn,
–  uitstraling naar de rug en achterkant van het been (ischias)?
–  kan zelfs uitstralen tot in de hiel/voet,
–  ev. doof gevoel of tintelingen kunnen ontstaan door de ischias.

Het verergert door zitten, traplopen, lunches en squaten. Vanuit mijn eigen ervaring wil ik er ook nog ‘heuveltraining’ aan toevoegen. Hoe meer bergopwaarts het gaat, hoe meer pijn ik mag ervaren. Moet nu juist lukken dat ik in een gebied woon, waar we niet zonder hellingen kunnen lopen. Er zijn altijd wel minstens 2 tot 3 hellingen op elke route. Sommigen tot 3 km lang, anderen korter, maar steiler. Trailrunnen in de Ardennen zullen we wellicht deze zomer op een laag pitje moeten zetten. Ook het canicrossen verergert jammergenoeg de symptomen. Logisch natuurlijk, aangezien de honden toch wel wat trekkracht op de heupen uitoefenen. Mijn heupgordel komt daarbij ook nog  een beetje hoog te zitten tijdens het lopen. Zoals ik boven reeds aangaf, is voor mij het lopen met T°< 0°C ook een uitlokkende factor om de P-spier te triggeren.
Er bestaan natuurlijk verschillende behandelingen, zoals manuele fysiotherapie, triggerpointtherapie, Dry-Needling therapie, taping en nog meer… Ook wordt er wel eens gewerkt met corticosteroïden injecties en als laatste gaat men operatief ingrijpen. Natuurlijk dient men eerst de juiste oorzaak te achterhalen en aan te pakken. Anders hebben alle mogelijke therapieën geen enkele zin. Ik zou hieronder een hele resem oefeningen kunnen uitschrijven, maar er staan er al zoveel op het internet. Het komt er vooral op neer om je P-spier te rekken, de lage rugspieren los te maken en het versterken van de P-spier en de omgeving errond.

Laten we hopen dat we dit weer snel onder controle kunnen krijgen, zodat we weer pijnloos kunnen rondrennen en trainen voor de komende evenementen.

2 gedachtes over “Let’s talk about…blessureleed (2): Piriformis Syndroom

Reacties zijn gesloten.