De clubwedstrijd ‘Mijn Hond Genk’

Op voorhand mogen we al gaan trainen op het parcours. Ik loop met Maylin, dus dat wordt enkel de korte afstand. Deze zal voor haar al pittig genoeg zijn, misschien zelfs net iets te lang. Het eerste stuk is vrij vlak, open en met brede wegen. Hierna volgt het technische deel in de kuilen en als laatste een stukje singletrack, alvorens we nog een eindspurtje kunnen inzetten naar de finish. Of Maylin na de kuilen en singletrack dat eindspurtje nog ziet zitten, is een ander gegeven. Tijdens de voortrainingen deed ze het super. Een snelle canicross-ster is ze niet…ze start wel aan een goed tempo, maar na 1,5 km is dit tempo gereduceerd tot mijn normale looptempo zonder woefje. Bijgevolg is het ploeteren doorheen de kuilen en aanmoedigen om door de singletrack te geraken. Eens hier voorbij zal ze de honden aan de finish wel horen en dat motiveert haar weer om het tempo wat op te drijven. Dus eigenlijk zien we het wel zitten om nog eens een wedstrijdje met haar te lopen. Al is het maar voor de fun…zolang ze voorop blijft lopen, ben ik heel tevreden. Nu nog hopen dat ‘het weer’ een beetje meespeelt, dan komt dit wel in orde.
Helaas krijgen we ’s zondags reeds te horen dat er zomerse temperaturen voorspeld worden… pfff, zeg dat het niet waar is, he!! Zelf kan ik echt niet lopen bij T° > 21°C, maar Maylin ziet dat met haar dubbele vacht ook niet zitten. Dus we zitten een beetje met de handen in het haar. Ik bedenk nog even om gewoon te starten en dan op te geven en al wandelend verder te gaan, maar dat vind ik absoluut geen leuke optie. Toch durf ik niet onmiddellijk afmelden, want misschien verandert het weerbericht nog. Tijdens de duurloopjes zone 1 op maandag en dinsdag wordt nog maar eens duidelijk dat ik echt geen lucht binnenkrijg tijdens die warme dagen. Ik moet mijn duurloopjes zelfs afwisselen met wandelen… Neen, ondanks mijn bezorgdheid om af te melden, dien ik de verantwoordelijkheid op te nemen en zo vlug mogelijk iets te laten weten. Deelnemen heeft echt geen zin…de korte afstand wordt redelijk laat gelopen, rond het middaguur, dus…jammer, maar helaas… Het kost me dan ook heel wat moed om mijn mailtje op te stellen. Uiteraard weet ik ook dat ik dit zelf het beste kan inschatten voor mij en Maylin, maar toch,… niet leuk voor de organisatie.
Zaterdag worden we rond 16.00 u verwacht om alles mee in gereedheid te brengen. Als we arriveren, is eigenlijk het meeste reeds grotendeels gedaan.

Er zijn een aantal maatregelen genomen omwille van de hoge temperaturen:
–  we starten een uur vroeger, zodat het alvast iets frisser is,
–  er zijn voor alle afstanden extra waterbadjes voorzien voor de honden,
–  extra water voor de lopers,
–  elke afstand is duidelijk verkort >> pijltjes werden herhangen,
–  de lange afstand wordt 4,5 km ipv 6,3 km, de korte 2,6 km ipv 3,2 km
–  zelfs de dag zelf verkort men de korte afstand, zodat de kuilen er niet meer bij zijn…dit om de zwaarte te doen verminderen. Uiteindelijk is de afstand 2 km.

Zondag staan we op parcours om auto’s, fietsers en wandelaars tegen te houden aan de oversteek. Bart loopt straks de korte afstand met Flynn, dus we nemen de auto mee, zetten deze in de schaduw, Flynn in de bench, deuren open en tussen de verschillende categorieën in, mag hij eruit.

De step (korte afstand) vertrekt eerst…het is nog fris genoeg voor de honden, dus dit verloopt voorspoedig. Voor de bikers (lange afstand) lukt dit ook nog redelijk. Al zien we hier toch al wat honden die het lichtelijk te warm krijgen, maar de waterbadjes onderweg doen hun werk. De lange afstand (lopers)…nou…het merendeel legt dit redelijk goed af, maar…sorry…ik wil eerlijk blijven…er zijn honden die het niet goed redden…Gelukkig houden alle baasjes hier ten volle rekening mee en stappen uit de race, laten de honden wat afkoelen in de badjes, wandelen of dragen zelfs hun viervoetertje. Ondanks dat ik me niet goed voel tov anderen ivm mijn beslissing, voel ik toch dat ik de juiste beslissing genomen heb voor mezelf en mijn flatcoatje.

Nadat de lange afstand gelopen is, maakt men dan ook de beslissing om de laatste afstand nog wat in te korten. Als deze lopers aan de start staan, verdwijnt de zon achter de wolken en het is gelijk meer doenbaar voor honden en baasjes…van geluk gesproken!!

Alles is tot een goed einde gebracht, slechts 1 hond werd niet goed en is naar de DA gebracht. De hond in kwestie bleek een onderliggend schildklierprobleem te hebben. Maar alles is in orde gekomen achteraf.
Tijdens de prijsuitreiking krijgen we een hele hoop gedonder, bliksem en een fikse stortbui over ons hoofd. Dit had ook mogen wachten tot alles afgebroken en opgeruimd was, maar ja… ‘het weer’ hebben we niet in de hand!!
Al bij al was het weer een leuk ‘Mijn Hond Genk-weekend’…

clubwedstrijd Genk 4

*Met dank aan de parcours-fotografen:
–  Ludo Daems Photography (club MHG),
–  Cindy Brouwers (club MHG),
–  Luc Vanhelden (club MHG),
–  Michel Servais,
–  The Memorycatchers Photography.