Lactaattesten no 2…

Een paar weken geleden reed ik terug richting Houthalense Piste voor een hernieuwde lactaattest bij Bart Raes. Enerzijds benieuwd of er progressie was tov vorige test, anderzijds weet ik dat het warmere weer een verhoogde hartslag tov tempo met zich meebrengt. Hetgeen ik dan ook direct in verband breng met een slechtere lactaattesting. Ginder aangekomen krijg ik al meteen te horen dat een hogere hartslag niet onmiddellijk hogere lactaatwaarden tov loopsnelheid geeft. Voor een keertje dan ook happy dat ik mag lopen bij een T° > 20°C, daar ik mijn HS-zones wil kennen voor de zomerperiode. Aangezien ik een beetje later arriveer, zijn de andere lopers al bezig aan hun traject. Twee mensen, Tony en Hans, ken ik al een tijdje via Strava en Facebook. Nu zie ik hun ook eens in real life…eigenlijk best wel grappig met die sociale media.
Eerst mag ik 4 rondjes rustig inlopen met een HS rond 130 sl/min. Normaal zou ik hier wel even over doen, vooraleer mijn HS die 130 aantikt, maar vandaag zit ik al aan 130 na 100m rustig lopen…woeps!! Benieuwd wat dat aan HS-zones gaat geven. De volgende 1600m loop ik aan HS 140-145 sl/min. Nog geen overdreven tempo, maar met deze T° voelt het toch niet echt comfortabel. Terwijl ik nog even in mijn zogenaamde rustige tempo loop, steken de andere lopers mij al hijgend en puffend voorbij… Zij zijn al aan de volgende ronde toe en zodoende krijg ik al een goed beeld wat de volgende HS-zone gaat betekenen. En ja…de volgende 4 rondes mag ook ik genieten van de warmte, terwijl ik een vitesse sneller loop en mijn HS mag houden tussen 150 – 155 sl/min. Het tempo is absoluut trager dan bij frisser weer, maar het voelt wel heftiger. De laatste 4 rondes wordt het tempo nogmaals opgedreven, dankzij het lopen aan 160 – 165 sl/min. Ik vraag me af hoe ik dit 4 rondes ga kunnen volhouden en of ik überhaupt vandaag in deze Hs-zone kan lopen. Maar na 300m gaat mijn HS als vanzelf omhoog…wat warmte al niet kan doen. Na de laatste prik volgt een Rondje rustig lopen en dan een Rondje alles geven…om de maximale HS te bepalen.
Na 9 dagen krijg ik mijn uitslag en nieuwe schema in de bus, nu ja….in de mailbox uiteraard. Dit keer vroeg ik om het schema op basis van 3 trainingen op te stellen met voldoende recuperatie. Hierdoor kan  ik de vierde training als canicross-training lopen, zonder dat dit er extra bovenop komt. In het vorige schema had ik vooral nood aan recuperatie na de lange duurlopen en kwam ik al snel achterop met mijn weekafstanden. Nu is het echter nog een lange voorbereiding naar Valencia toe, dus we starten rustiger.

 

Wat mijn uitslag betreft: er is vooruitgang geboekt tov December, de basis is breder geworden en i k kan duidelijk hogere tempo’s aan. Suikers worden beter gespaard en er is een ruimere zone voor vetverbranding. Dat is al een stap in de goede richting ivm langere afstanden. Doch nog veel werk om die extensieve duurzones en snelheidstrainingen meer onder de knie te krijgen. Wat mijn Hs-zones betreft…nu,…raar, maar waar…enkel Zone 1 is lichtjes verhoogd tov vorige keer, de andere zones zijn hetzelfde gebleven. Lactaat kent nog steeds een snelle stijging, maar treedt later en minder hoog op dan bij de vorige test. Mijn omslagpunt ligt nog steeds op 160 sl/min aan een tempo van 12,2 km/u. Het tempo is lichtjes verhoogd tov vorige keer. Toch schept dit heel wat bedenkingen omtrent de canicrossloopjes, die gelopen worden aan een hoger tempo…